WHAT'S IN MY BAG?

Iedere reis opnieuw is het weer een uitdaging om alles mee te nemen en niks te vergeten. Voor mij stond een mooie reis op de planning om samen met 5 andere fotografen de hooglanden van IJsland te bezoeken. Met 4x4 auto’s, fotografie gear en onze kampeer spullen waren we klaar voor het avontuur. Helaas goeide het Coronavirus weer roet in het eten en ging ik opzoek naar plan B. Ik besloot alsnog mijn tas te pakken en me klaar te maken voor een reis naar de Franse alpen. Wat stop ik nou in mijn fotografie tas voor zo’n gave reis. Ik vertel het je in deze ‘What’s in my bag’ blog.

Nieuw voor mij!
Of de reis nou naar IJsland of de Franse alpen gaat, het zal een fantastisch en een nieuw avontuur zijn. Ik heb nog nooit in de wildernis gekampeerd en ondanks dat ik een camper heb, zal ik dat nu wel gaan doen. De overnachtingen in een tentje met temperaturen tegen het vriespunt aan hadden best wat research vooraf nodig. Ik heb een heleboel nieuwe spullen aangeschaft (en vervolgens ook weer weg gedaan) om uiteindelijk tot een mooie samenstelling van producten te komen. Hoe langer ik me inlees op internet, hoe meer mooie (en betere) dingen ik tegen kom. Wat is de voorpret al leuk! Wat ik mee neem vind je onderaan deze blog nog eens terug met linkjes naar de websites waar het te bestellen is.

IMG_4558.jpg
IMG_4547.jpg

Alle foto apparatuur

D850 met 70-200 mm, F4 + Really right stuff L-bracket

D500
Deze cropcamera heb ik als backup body maar tevens geeft deze camera met bijvoorbeeld de 70-200 mm ook wat meer millimeters door de cropfactor

Nikkor 24-70 mm, F2.8
Deze lens is lichtstrerk door de F2.8 en gaat mee voor het fotograferen van de melkweg (of als we naar IJsland zouden gaan voor het noorderlicht)

Nikkor 16-35 mm, F4
Dit is mijn standaard groothoeklens, hij is een stuk lichter en compacter dan de sigma, en makkelijker in het gebruik met filters.

Sigma 14-24 mm, F2.8

Statief Induro CT313
Carbon statief met Sirui K30X balhoofd.

Ik heb ook nog een Nikkor 200-500 mm. Deze lens blijft thuis. Ik zou hem graag mee willen nemen maar hij past helaas niet meer in de tas. Ook mijn Sigma 150 mm macro zal thuis blijven.

IMG_4543.jpg

De tas

Ingepakt in de F-stop Tilopa tas
Deze cameratas heb ik nu een aantal jaar en ik vind dit echt met stipt de fijnste tas die ik tot nu toe heb gehad. Het draagcomfort is super maar vooral de flexibiliteit met de ICU’s is erg fijn. Een ander groot voordeel van de F-Stop Tilopa tas is dat er aan de buitenzijde genoeg extra bevestigingspunten zitten om bijvoorbeeld je statief, wandelstokken of je tent aan op te hangen. Vul het in zoals jij het fijn vind.

Wat is een ICU (internal camera unit)
Een ICU is een unit die je los in de tas kunt stoppen. Afhankelijk van hoeveel camera apparatuur je meeneemt bepaal je welke ICU je erin stopt. Met een kleinere ICU heb je meer ruimte over voor spullen zoals een jas, slaapzak etc.

IMG_4549.jpg

De kleinere accessoires

Kimtech wipes in een afsluitbaar zakje
Wie herkent het: Je staat bij een waterval of in de regen en je bent continu bezig met het droogmaken van je lens. Een normale lensdoek voldoet redelijk maar persoonlijk vind ik dat je al snel vegen op je lens krijgt. Deze doekjes van Kimtech zijn stofvrij en absorberen enorm veel water en laten geen strepen achter. En zeg nou zelf, slechts 10 euro voor 280 vellen, daar doe je erg lang mee. Met dank aan Nick Page die deze doekjes adviseerde.

Draadloze afstandsbediening voor de camera
In de camera waar normaal je draadontspanner in komt zit nu een heel klein ontvangertje. Dit apparaatje is in verbinding met de afstandsbediening. Deze ontspanner kan gewoon aan je camera blijven zitten in de tas. Persoonlijk vind ik een draadloze ontspanner veel fijner werken dan een draadontspanner. Al is het simpelweg maar zodat je hem niet steeds in en uit hoeft te pluggen.

Een lenspen
Dit is een plat zacht schijfje waar koolstof op zit, iedere keer dat je de pen in de dop draait komt er een nieuw laagje koolstof op het schijfje. Het is een onzichtbaar soort koolstof waardoor je geen zwarte vingers krijgt wanneer je de borstel aanraakt. Meestal nadat ik met een nat lensdoekje de lens heb gereinigd haal ik de lenspen nog over de lens, dan is je glas echt helemaal streeploos en stofvrij.

Een blaasbalg (blaasraketje)
Ideaal om snel stof van je filters of objectief weg te blazen. Het werk eenvoudig: Squeeze en de lucht blaast alles weg.

Zeiss lenswipes
Deze doekjes zijn te koop bij de lokale drogist, en super goedkoop. Ik gebruik ze vooral aan de kust waar je soms wat zoutwaternevel op je lens kan hebben. Whipe en klaar.

Organizer
Een hele hoop zeiss lenswipes, 2 reserve accus voor de camera’s en wat droge microvezel lensdoekjes. Ik vind het fijn alles wat geordend in mijn tas terug te kunnen vinden.

Een tekenpen
Ik moet bekennen dat ik dit zelf pas vrij recent heb toegevoegd aan mijn spullen. In goed gezelschap hadden we het over insecten en dus specifiek teken. Ik besloot dat het toch wel handig zou zijn als ik zoveel in de natuur ben om dit altijd bij me te hebben. Better safe than sorry.

Een mini EHBO kitt
Het is een super klein doosje met wat pleisters en een klein verbandje. Ook hier weer better safe than sorry.

Geheugenkaart organizer
Een stevige en waterdichte organizer voor 4 sd kaartjes en 4 XQD kaarten. Je wilt altijd voldoende geheugenkaartjes meenemen natuurlijk.

Waterdichte en oplaadbare LED hoofdlamp
Het weegt niet veel en zit eigenlijk standaard in de tas. Ik ben al meerdere keren blij geweest dat ik hem ‘per ongeluk’ toch bij me bleek te hebben.

IMG_4548.jpg

Etui voor alle filters

Hierin zitten:
- Marumi 3 stops grijsfilter
- B+W 6-stops grijsfilter
- B+W 10-stops
- B+W polarisatiefilter

Ik maak geen gebruik van grijsverloopfilters. Mocht ik verloop in de foto’s willen dan kan ik dat altijd achteraf nog handmatig doen bij de nabewerking. Alleen maar schroeffilters dus. Lekker compact en geordend in een etui. Voor het gemak heb ik het aantal stops er zelf opgeschreven zodat ik in een oogopslag weet welk filter ik moet hebben.

IMG_4550.jpg

Kleding

Als ik op reis ga neem ik uiteraard ook goede (onder)kleding en jassen mee om het niet koud te hebben, maar wat in de cameratas vaak zit zijn:

Fleece muts met een winddicht membraan
Zeker in koudere landen met veel wind zoals Noorwegen en IJsland is het wel heel lekker om een muts te hebben die winddicht is.

2 paar handschoenen van het merk Valleret
Valleret is een Noors bedrijf die gespecialiseerd zijn in het maken van handschoenen speciaal voor de fotografie. Goedkoop zijn ze niet maar ze zijn het absoluut waard. Je wilt voorkomen dat je handen heel koud worden want fotograferen met ijsklompjes is echt minder plezierig.

Zakjes handwarmers
De zakjes haal je uit de verpakking en schud je even heel goed. Vervolgens stop je ze in je handschoen en blijven je handen zo’n 8 tot 10 uur lekker warm.
Tip: Stop ook een zakje bij bijvoorbeeld je accu’s of telefoon als ze wat minder tegen extreme kou kunnen.

IMG_4551.jpg

Soklaars, laarssok, sokken, laars? Wat is het?

Vast ook heel herkenbaar: Als je met het vliegtuig op reis gaat dan zijn een paar laarzen echt onwijs onhandig om mee te nemen. Ze zijn lomp, groot en vullen je halve koffer.

Deze sokken van Sealskinz zijn echt een fantastische uitvinding. Ze zijn volledig waterdicht en komen tot aan je knieën, in combinatie met een paar lichtgewicht waterschoenen kun je gewoon het water in, zonder laarzen!

IMG_4554.jpg

Had ik al gezegd dat ik van organizers hou? Hier nog een etui voor alle elektronica en kabeltjes. Zo zit alles bij elkaar en weet je waar de opladers etc te vinden zijn. Geen in elkaar gedraaide kabeltjes meer.

IMG_4555.jpg

Power!

Vooral met wildkamperen loop je er tegen aan dat je weinig tot geen 230 volt tot je beschikking hebt. Een powerbank, usb lader en handige opslag apparaatjes zijn een uitkomst voor dit soort avonturen.

Patona USB acculader
Deze lader werk dus met een USB en kan 2 camera accu’s tegelijk opladen. Ik heb hem al een aantal jaren en vind het een uitkomst. Daarnaast is hij ook een stuk lichter en compacter dan de originele Nikon lader.

Anker 20.000Ah powerbank
Aangezien je tijdens je reis alleen in de auto via USB kunt laden is het wel praktisch om een powerbank met voldoende capaciteit mee te nemen. Deze powerbank is groot genoeg om een aantal keren de iPhone of meerdere keren de accu’s van de camera op te laden.

Kingston MobileLite wireless g3
Ik probeer zo vaak als mogelijk de foto’s die op de SD-kaart in de camera staan te back-uppen naar een harde schijf of USB stick. Het is me nog nooit overkomen maar je moet er niet aan denken dat je camera inclusief SD-kaart bijvoorbeeld in zee zou vallen en je alles kwijt bent. Drama. Het is een superhandig apparaatje en een back-up device en powerbank in één.
In het apparaatje stop je de SD-kaart en aan de andere kant stop je er een USB stick in. Met je mobiele telefoon maak je vervolgens draadloos connectie met de Kingston MobileLite en dan kan je de foto’s van de SD-kaart kopiëren naar de USB stick. Het apparaatje is zo slim om bij de volgende keer te zien welke foto’s al wel en niet gekopieerd zijn.

Normaal neem ik een laptop mee om mijn foto’s tijdens een reis te back-uppen, maar in het geval van een reis als deze is dit een handig hulpmiddel. De accu is ook voldoende groot om mijn iPhone 1 keer volledig op te laden.

IMG_4557.jpg

Het kamperen

Robens Starlight 1 tent
Een mooi licht 1-persoonstentje met buiten en binnentent. Wat ik belangrijk vond is dat de buitentent een een waterkolom van minimaal 5000mm heeft. In IJsland kan het best wel eens regenen en je wilt niet watertrappelend wakker worden.

Jetboil
Na je zware tocht heb je na het opzetten van de tent geen zin om nog lang te wachten op een kopje koffie of thee. Met een Jetboil brander hoeft dat niet, dit systeem zorgt voor een super efficiënte verwarming van het water en zorgt voor kokend water in enkele minuten. Kokend water heb je nodig om je maaltijden te bereiden en natuurlijk dus de koffie of thee.

Sea to Summit slaapmat
Zeer compacte en ultra lichte slaapmat met hoge isolatiewaarde om de kou van de grond tegen te houden. In slechts 4 a 5 keer blazen is je slaapmat klaar voor gebruik!

Forclazz slaapzak
Deze mummy slaapzak is gevuld met dons, die je tot temperaturen tot vriespunt warm moet houden.
Tip: Als je een donzen slaapzak hebt propt hem dan in de opbergzak in plaats van netjes opvouwen. Zo voorkom je dat de veertjes breken of de vezels kneuzen. Ook een tent kan je het beste op frommelen. Door hem te proppen in de stuffbag zorg je ervoor dat je geen vouwlijnen in je tent krijgt. De vouwlijnen worden sneller vaal en gaan daardoor ook sneller lekken.

Spikes voor onder schoenen
Heel goedkoop en makkelijk aan je tas te hangen. Zeker op ijs en aangereden sneeuw is dit het verschil tussen uitglijden of gewoon normaal kunnen lopen. Safety first.

Waterfilter
Een klein pompje met hierin een filter waarmee je water uit schone plassen of beekjes kunt reinigen tot drinkwater. Als je wat verder van de bewoonde wereld bent is dit zeker heel handig om mee te nemen. Je moet namelijk wel voldoende blijven drinken.

Trekking stokken
Zeker in berggebieden is dit echt fijner lopen doordat je ook kracht kunt zetten met je armen. Ook voor afdalingen of gebieden met grote stenen en rotsen is het erg handig doordat de stokken je steun geven.

Waar te koop?

Zo, dat is een hele lijst en best wat kilo’s op je rug. Ik hoop dat deze informatie nuttig is geweest voor je. Heb jij nog andere handige gadgets die niet mogen ontbreken aan de tas, laat het me weten!

Hieronder een opsomming van alles met een link waar het te koop is.

Nikon D850
Nikon D500
RRS L-Bracket, past zowel onder de D500 als D850.
Nikkor 16-35 F4
Nikkor 24-70 F2.8

Nikkor 70-200 F4
Sigma 14-24 F2.8
Induro CT313 carbon statief
Sirui K30X balhoofd
F-Stop Tilopa tas
Kimtech doekjes
Draadloze afstandsbediening
Lenspen

Zeiss lenswipes
Organizer geheugenkaartjes
F-Stop organizer
3 stops Marumi grijsfilter
6-stops B+W grijsfilter
10-stop B+W grijsfilter
Polarisatiefilter B+W
Hoofdlampje ( oplaadbaar )
Waterdichte sokken
Wedze muts
Valleret handschoenen.
Handwarmers

Patona oplader accu’s
Kingston backup device

Anker 20.000 Ah powerpank
Robens starlight 1 tent
Sea to Summit ultralight slaapmat
Forclaz slaapzak met dons
Jetboil
Waterfilter
Spikes voor onder je schoenen
Trekking stokken

Jos Pannekoek